Recensor

Gran Turismo - film igaz történet alapján az autóversenyekről

2023. augusztus 17. - Recensor

Az autóversenyzős mozik világában számomra sokáig a Mint a villám című, 1990-es Tom Cruise film volt a legjobb, Tony Scott rendezésében. Gyermekkorom egyik kedvence lett, mert az amerikai NASCAR versenyeket mutatta meg, melyek nálunk itt Európában kevésbé ismertek. (Amellett egy jó kis szerelmi sztori is kibontakozik benne, sok humorral.) Aztán 1990 után sorra jelentek meg különböző színvonalas alkotások, melyek mind az autóversenyek világába kalauzoltak el bennünket és lassan észrevehető volt egy új filmes műfaj megszületése. Ehhez az irányvonalhoz csatlakozik most Neill Blomkamp új mozifilmje, a Gran Turismo, mely valós történetet mesél el: egy gamerből lett fiatal autóversenyző sztoriját. A rendező korábban főleg a látványos sci-fi műfajból volt ismert (District 9, Elysium ... stb), ám most új vizekre evezett.

gran_turismo.jpg

A kép forrása: sterkinekor.com

A sztori különleges: adott egy kezdeményezés a NISSAN berkeiben: keressék meg a legjobb gamereket, akik a Gran Turismo nevű autóversenyzős szimulátor-játékban a legkiemelkedőbbek a világon és nevezzék be őket egy valódi autóversenybe igazi pályán, hogy megtalálják a valódi bajnokságra benevezhető legeslegjobb gamert.  A dolog kiötlője Danny Moore (Orlando Bloom) meg is találja mindehhez a legjobb szakembert, ő Jack Salter (David Harbour). A korábban szintén versenyző Salter feladata azonban nem könnyű: neki kell megtanítania a valódi autóversenyzés szabályait (és trükkjeit), végül egy utolsó versenyen megtalálni a legeslegjobb pilótát. A nyertes egy átlagos walesi srác lesz, Jann (Archie Madekwe).

A fiú karakterét ügyesen mutatja be a film, kiemelve kapcsolatát édesapjával (Djimon Hounsou), aki inkább focistaként és egyetemen tanuló diákként szeretné látni fiát, nem olyan kockának, aki naphosszat csak a számítógépe előtt ül. De idővel rájön arra, hogy fia valóban különleges tehetség, aki eljuthat az igazi autóversenyek világába. Innentől kapcsolatuk megváltozik és közvetlenné válik: apja lesz Jann legnagyobb szurkolója. Közben óriási kihívássá válik Salter számára Jann kiképzése: a fiú ugyan ösztönösen jó pilóta, ugyanakkor egy baleset lelkileg teljesen összetöri. Salter feladata talpra-állítani a srácot és elérni, hogy bebizonyítsa a világ számára, hogy a gamerekből lett pilótáknak is lehet helyük a legjobb autóversenyzők között. Erre a legjobb lehetőséget Le Mons világhírű 24 órás futama adja, melyre beevezik Jannt két másik gamer-pilótával együtt. Kérdés azonban: sikerül e Jann számára a dobogóra kerülés?

A Gran Turismo nem csak egy autóversenyzős film, hanem az emberi kapcsolatok, a kitörni akarás és az elszántság "tanmeséje" is. A tapasztalt mérnök (és korábbi versenyző) illetve tanítvány közti kapcsolat bemutatása a történet egyik különlegessége. David Harbour ugyanis életszerű átéléssel alakítja a mestert, aki nem csupán technikai tanácsokkal látja el az ifjú pilótát, hanem törődik annak lelkivilágával is. Ketten együtt küzdenek meg a lehetetlennel, vállvetve harcolva a nehézségekkel, mert mindkettőjük számára bizonyítási lehetőséget jelent ha győzni tudnak.

gran_turismo2.jpg

A kép forrása: autosport.com

Jann különleges módon látja a versenypályákat: gamer szemmel érzékeli ugyanis azokat az íveket és ideális nyomvonalakat, melyeken haladva sikeres előzéseket hajthat végre. Ez a képessége nagyban segíti őt a versenyeken és hittel tölti meg kiképzőjét, Salter is arról, hogy valóban kivételes tehetség.

A Gran Turismo elsősorban az autóverseny-rajongók és gamerek számára nagy élmény, de azok is kitűnően szórakozhatnak rajta, akik szeretik a sportfilmeket és a jó sztorikat a bizonyításról, küzdelemről és lelki talpra-állásról. Én ugyan nem vagyok gamer és nagy autóverseny rajongó sem, de megfogott a sztori, a jó rendezés és David Harbour átütő alakítása. Értékelésem: 75%.

recensor3_also.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://recensor.blog.hu/api/trackback/id/tr5818195235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása